1. Διακοπές στη Τήνο
Η Τήνος είναι ένα νησί με δύο πρόσωπα, η πρώτη εικόνα είναι το πανέμορφο λιμάνι της , όπου τα πλήθη των προσκυνητών στην Παναγία έχουν αλλοιώσει την παραδοσιακή του όψη. Δεύτερη εικόνα τα εκπληκτικά χωριά, όπου διατηρείται αναλλοίωτη η κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, με πρώτο τον Πύργο των καλλιτεχνών και των «πελεκάνων» του μαρμάρου, τη μονή Κεχροβουνίου, τους μοναδικούς περιστερώνες και τις θαυμάσεις παραλίες, οι οποίες ευτυχώς δεν έχουν ακόμα «αξιοποιηθεί».
Η Τήνος είναι το τέταρτο σε μέγεθος νησί των Κυκλάδων (Έκταση 194,3 τ.χλμ.) μετά τη Νάξο, την Άνδρο και την Πάρο. Έχει 8.574 κατοίκους (απογραφή 2001) μοιρασμένους σε 62 οικισμούς. Ανήκει στις βόρειες Κυκλάδες και βρίσκεται ΝΑ. συνέχεια της Άνδρου και ΒΔ. της Μυκόνου.
Η απόσταση από την Άνδρο, το λεγόμενο στενό Άνδρου – Τήνου, είναι 1/2 μίλι ενώ η κοντινότερη απόσταση απο τις ακτές της Μύκονου απέχουν περίπου 5 μίλια και 9 μίλια από λιμένα σε λιμένα. Νοτιοδυτικά του νησιού και σε απόσταση 12 μιλίων βρίσκεται η Σύρος όπου και η πρωτεύουσα του νομού Κυκλάδων, η Ερμούπολη.
Ο Τσικνιάς που βρίσκεται στα ανατολικά είναι το ψηλότερο βουνό του νησιού με 726 μ. ύψος. Στο κεντρικό τμήμα δεσπόζει ο απόκρημνος βράχος του Εξώμβουργου με 641 μ ύψος με την Αρχαία και Ενετική πόλη και το οροπέδιο του Πατέλα ή “κάμπος πολέμου”. Το σχήμα του νησιού είναι επίμηκες τριγωνικό. Το συνολικό μήκος της ακτογραμμής της που παρουσιάζει πλούσιο οριζόντιο και κάθετο διαμελισμό, με πολλούς όρμους και ακρωτήρια, υπολογίζεται συνολικά σε 114 χλμ. μαζί με τις βραχονησίδες Καλόγεροι στο βόρειο άκρο, και τις νησίδες Πλανήτης, Δρακονήσι και Πρασονήσια στις βόρειες ακτές, ενώ ο περίπλους των παραλίων της σε μικρή απόσταση από την ακτή φθάνει τα 37 περίπου ν. μίλια.
ΕΘΙΜΑ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ
Τα φαναράκια: Είναι ένα έθιμο που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 30 Ιανουαρίου στη Χώρα, όπου αναβιώνει η αθρόα προσέλευση των Τηνιακών από κάθε γωνία του νησιού με αναμμένα φανάρια στα χέρια για να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας, μόλις διαδόθηκε η είδηση της ευρεσής της. Το βράδυ της 30ης Ιανουαρίου η φιλαρμονική του Δήμου, οι μαθητές, αλλά και μικρά παιδιά καθώς και μεγάλοι κάθε ηλικίας κρατώντας από ένα φαναράκι με πολύχρομές διαφανείς μεμβράνες ξεκινώντας από την Παναγία και περνώντας από τα στενά δρομάκια ψάλλουν εμβατήρια σχετικά με τη μεγάλη αυτή γιορτή της Τήνου.
Ρακίζιο: Στο Φαλατάδο κάθε χρόνο στη μέση του Σεπτεμβρίου γίνεται μια πολύ όμορφη γιορτή το λεγόμενο από τους ντόπιους Ρακίζιο. ‘Το ρακί θέλει μαστοριά’ λένε οι Τηνιακοί. Φρέσκο μάραθο για το πάτο του καζανιού. Οι Χωραίτες βάζουν φασκομηλιά και οι Τριανταρίτες θυμάρι. Από πάνω βάζουν τη στροφυλία με τα στέφυλα που για δεκα πέντε ημέρες ζυμώνονται σε βαρέλι. Με φωτιά αρχίζει ο βρασμός και ξεκινά η διαδικασία απόσταξης. Από το καζάνι ο άτμος διοχετεύεται στον αυλό. Ψύχεται ο αύλος – υγροποιείται ο ατμός και βγαίνει το ρακί. Όλα τα σπιτικά ακολουθούν παραδοσιακό τρόπο και δεν τον αλλάζουν. Τα τραταρίσματα τους στους γάμους, τα βαφτήσια … και αλλού δεν είναι ουίσκι αλλά ρακί.
2. Δραστηριότητες στη Τήνο
Καταδύσεις στη Τήνο: Το Paesino Diving Center , με έτος ίδρυσης το 2008 αποτελεί μια καινοτομία για το νησί της Τήνου. Σκοπός του κέντρου είναι να δώσει την ευκαιρία στους λάτρεις της θάλασσας,αλλά και σε αυτούς που θέλουν να δοκιμάσουν κάτι το διαφορετικό, να γνωρίσουν τον υποβρύχιο κόσμο ενός ιδιαίτερης ομορφιάς νησιού. Το κέντρο μας λειτουργεί υπό τις κατευθύνσεις του διεθνή αναγνωρισμένου οργανισμού αυτόνομων καταδύσεων IANTD , και του εκπαιδευτή καταδύσεων (IANTD) Δελλατόλα Μάνθο. Ιστοσελίδα. Τηλέφωνα: +30 22830 29013 / +30 6936778210
3. Οι παραλίες στη Τήνο
Οι παραλίες της Τήνου αποτελούν ένα από τα δυνατά σημεία του νησιού. Τριάντα εννέα στο σύνολο τους και οι περισσότερες αμμουδερές, άλλες οργανωμένες και άλλες απόμερες, δεν έχουν απολύτως τίποτα να ζηλέψουν από τις κοσμοπολίτικες των Κυλάδων.
Μερικές από τις καλύτερες παραλίες είναι η Λιβάδα που έχει παράξενους πράσινους βράχους, μεγάλους και μικρούς, και καθαρά σαν κρύσταλλο νερά, η Παχιά Άμμος με γαλαζοπράσινα νερά που δένουν με τη παχιά χρυσή αμμουδιά και έναν αμμόλοφο που θυμίζει έρημο και είναι η πλέον εξωτική του νησιού. Ο Άγιος Φωκάς είναι η μεγαλύτερη παραλία και μια από τις ομορφότερες.
Το παλιό λιμανάκι του Σταυρού με τα ερείπια του παρελθόντος είναι ιδανική κυρίως για απογευματινό κολύμπι, αφού το ηλιοβασίλεμα από εδώ είναι καταπληκτικό. Τα βότσαλα και τα κρυσταλλένια νερά του Αγιού Μάρκουπροσελκύουν αυτούς που προτιμούν την οχι και τόσο ζεστή θάλασσα. Στα Κιόνια, η μεγάλη παραλία εκτείνεται μπροστά στον αρχαιολογικό χώρο με το ναό του Ποσειδώνα και βλέπει την Σύρο, μετά τα Κιόνια υπάρχουν όμορφα διαδοχικά ακρογιαλιά η παραλία του Αγίου Σώστη απάνεμη ρηχή με μώλο ιδανικό για βουτιές.
Η παραλία Λαούτι ή Σκυλάνταρ μαζί με τις Αγίας Κυριακής είναι ιδανική καθώς συνδιάζει καθαρή θάλασσα με ωραία αμμουδιά κατάλληλη όχι μόνο για ηλιοθεραπεία αλλά και για σπόρ. Η Σάντα Μαργαρίτα είναι μια πανέμορφή, ήσυχη και αμμουδερή παραλία.
Οι παραλίες της Κολυμπήθρας σχηματίζουν μια θαλάσσια φυσική λεκάνη, με το βραχονήσι να δεσπόζει στο μέσον του κόλπου. Το μέρος έχει χαρακτηριστεί βιότοπος, αφού από εδώ παίρνουν διάφορα σπάνια είδη πτηνών. Ο γραφικός ορμίσκος το Μαλί με θέα την αντίκρυστή Άνδρο, ενδείχνεται για ειδυλιακό περίπατο στα άσπρα βότσαλα και κολύμπι στα καθαρά νερα. Στον πανέμορφο παλιό λιμάνι της Τήνου το νησάκι του πλανήτη δεσπόζει στο κέντρο του. Εδώ γύρω από το λιμάνι υπάρχουν διάφορες όμορφες ακρογιαλιές. Αυτή που είναι μέσα στο όρμο με λιμνούλα με πάπιες, χελώνες και άλλα ζώα προσελκεί κόσμο λόγω αυτής της ιδιαιτερότητας.
Αριστερά του Πανόρμου, υπάρχει σειρά από πανέμορφες παραλίες, με την ομορφότερη αυτή της Αγίας Θάλασσας με την υπέροχη αμμουδιά της να αποτελεί ιδανικό πρόορισμο. Μπορείτε επίσης να επισκεφτείτε τις παραλίες του Αγίου Ρωμανού και του Αγίου Σώστη, τα Καλύβια, το Σχοινάκι, την παραλία της Λυχνάφτιας και πολλές άλλες.
Κολυμπήθρα: Η Κολυμπήθρα είναι μία από τις πλέον γνωστές και κοσμοπολίτικες παραλίες του νησιού, βρίσκεται σε απόσταση περίπου 18 χλμ. από την πόλη της Τήνου. Είναι η πιο κοσμοπολίτικη, οργανωμένη με ξαπλώστρες, ομπρέλες, ντους, τουαλέτες, ακόμα και δίχτυ για beach βόλεϊ.
Κιόνια: Η παραλία της Κιόνιας απέχει μόλις 2 χλμ. από την πόλη της Τήνου. Αποτελεί ίσως την πιο κοσμοπολίτικη παραλία του νησιού. Έχει θέα στη Σύρο, είναι απάνεμη και αρκετά οργανωμένη, θα βρείτε ομπρέλες, καθώς και ποικιλία από εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ και καφέ πίσω από την παραλία.
Άγιος Σώστης: Ο Άγιος Σώστης είναι μία από τις ωραιότερες παραλίες, βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την Μύκονο. Θα βρείτε άφθονη σκιά από αλμυρίκια, πολύ καθαρή θάλασσα, κανονική άμμο, αλλά και μία γραφική προβλήτα για βουτιές. Ανήκει στις σχετικά απάνεμες παραλίες κατά τον έντονο Βοριά.
Πόρτο: Το Πόρτο βρίσκεται σε απόσταση 8 χλμ. από την πόλη της Τήνου. Εκεί θα συναντήσετε μια όμορφη παραλία με κανονική άμμο, απάνεμη στο βοριά, και με νερά που δεν βαθαίνουν απότομα. Θα βρείτε ακόμα άφθονη σκιά από αλμυρίκια ενώ παράλληλα διατίθενται ξαπλώστρες και ομπρέλες για τον ήλιο από παρακείμενο μπαρ.
Άγιος Φωκάς: Ο Άγιος Φωκάς είναι η μεγαλύτερη παραλία της Τήνου και επίσης η πιο οργανωμένη παραλία του νησιού. Βρίσκεται πολύ κοντά στη πόλη της Τήνου, μα αν σας αρέσει το περπάτημα, μπορείτε να περπατήσετε πολύ και να αναζητήσετε την δροσιά των πολλών δέντρων που υπάρχουν στη περιοχή. Διαθέτονται ομπρέλες και ξαπλώστρες στη παραλία.
Αγία θάλασσα: Η παραλία Αγία θάλασσα είναι μια από τις πιο απομονωμένες παραλίες της Τήνου. Μια αμμωδή παραλία όπου τα πολλά δέντρα προσφέρουν στον επισκέπτη δροσία. Η παραλία βρίσκεται μόλις 400 μέτρα από τον Πανόρμο, προς την δύση. Δεν υπάρχει ταβέρνα ή μαγαζί κοντά, οπότε καλό θα ήταν να παιρνάτε πόσιμο νερό μαζί σας όταν επισκεφτείτε την παραλία. Υπάρχει λεωφορείο που κατευθύνεται προς την Αγία θάλασσα ή μπορείτε να φτάσετε εδώ με το δικό σας όχημα.
Αγία Κυριακή: Η παραλία της Αγίας Κυριακής αρχίζει στην μικρή εκκλησία της Αγίας Κυριακής στη Τήνο και τελείωνει δίπλα στην παραλία του Άγιου Σώστη. Η μακριά παραλία αυτή έχει τρείς διαφορετικές ονομασίες: Αγία Κυριακή, Στυλιαντάρι και Άγιος Σώστης. Μια οργανωμένη αμμωδή παραλία με γαλανά, κρυσταλλένια νερα, ξαπλώστρες και ομπρέλες. Υπάρχουν αρκετά ξενοδοχεία, ταβέρνες και σουπερ μαρκετ στην περιοχή, μα θα πρέπει να έχετε υπόψιν πως την παραλία την πιάνει ο βορειάς.
Άγιος Πέτρος: Η παραλία πήρε το ονομά της από το μικρό εξωκλήσι το οποίο βρίσκεται επάνω στον βράχο. Μια ήσυχη παραλία με λεπτή άμμο και καθαρά, γαλανά νερά. Η παραλία είναι απομονωμένη οπότε να θυμηθείτε να πάρετε νερό και φαγητό μαζί σας. Επίσης η παραλία δεν προστατεύεται από τους ανέμους.
4. Τα αξιοθέατα στη Τήνο
Ο Ιερός Ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, σύμβολο της ελληνικής ορθοδοξίας.
Η εκκλησία των Tαξιαρχών.
Ο Άγιος Νικόλαος των Καθολικών.
Η εκκλησία της Μαλαματένιας.
Ο οικισμός του Πύργου.
Η Καλλιτεχνική Σχολή στον Πύργο, Κοινότητα Πανόρμου.
Η εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης στον Κάμπο.
Οι γρανιτένιοι όγκοι στο Βολάξ και στα Βολιακά.
Ο αρχαιολογικός χώρος των Κιονίων (ναός του Ποσειδώνα).
Ο Παραδοσιακός οικισμός του Μουντάδου.
Ο Ναός της Ανάληψης του Χριστού στον Αρνάδο.
Ο Ναός της Αγίας Τριάδος στο Φαλατάδο.
Ο Ναός του Τίμιου Σταυρού στο Κτικάδο.
Η Παναγία των Ροδαρίων στο χωριό Ξυνάρα.
Το «Κέντρο Πίστη και Πολιτισμός» (το «παλάτι του Δεσπότη») στο χωριό Ξυνάρα.
Ο οικισμός Υστερνίων, τόπος και κατοικία μαρμαρογλυπτών.
Ο οικισμός Καρδιανή.
Οι ενοριακοί ναοί των Γενεθλίων της Θεοτόκου και των Αγίων Αναργύρων στα χωριά Πλατειά και Μαρλά αντίστοιχα.
Η Μονή της Κυράς Ξένης και το Κάτω Μοναστήρι όπου υπάρχουν ενδείξεις και ευρήματα από την προϊστορική εποχή (ένας θολωτός τάφος Μυκηναϊκών και ένας τάφος των Γεωμετρικών χρόνων).
Οι Περιστεριώνες, (πάνω από 600 σε αριθμό), η πλειοψηφία των οποίων τοποθετούνται πίσω στον 18ο και 19ο αιώνα. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι κτισμένοι στην κοιλάδα του χωριού Ταραμπάδος.
Η περιοχή της Ευαγγελιστρίας και του Γραμματικού όπου βρέθηκε επιγραφή του 4ου αιώνα π. Χ., η οποία αναφέρει ένα Ιερό της Γης. Εκεί, όπως διαπιστώθηκε, υπήρχε οικισμός από τα Ρωμαϊκά χρόνια.
Η Βιοτεχνική Σχολή η οποία λειτουργεί από το 1898 με σκοπό την εκμάθηση της υφαντικής τέχνης. Ιδρύθηκε από τους Νικόλαο και Ελένη Ζαρίφη και το Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας. Οι μαθητές πρέπει να είναι Τήνιοι και φοιτούν δωρεάν. Στεγάζεται σε ιδιόκτητους χώρους στο άνω τμήμα της οδού Ευαγγελιστρίας και ανήκει στο Σύλλογο Κυριών «Ο Ευαγγελισμός». Παραπλεύρως της αίθουσας με τους αργαλειούς λειτουργεί εκθετήριο, όπου πωλούνται διάφορα αξιόλογα είδη υφαντικής τέχνης, που παράγονται στη Σχολή (τηλ. +30 22830 22894).
Η Ιερατική Σχολή η οποία λειτουργεί από το 1966, στο άνω άκρο της Λεωφόρου Μεγαλόχαρης έναντι του Ιερού Ιδρύματος. Οι μαθητές φοιτούν, διαμένουν και σιτίζονται στη Σχολή ως υπότροφοι του κράτους. Οι εκατοντάδες απόφοιτοί της έχουν επανδρώσει ιερούς ναούς σε όλη τη χώρα (τηλ. +30 22830 22198).
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Τήνου στην Χώρα της Τήνου.
Το Σκευοφυλάκιο. Στον προαύλιο χώρο του Ναού της Ευαγγελίστριας Τήνου
Το Μουσείο Τηνίων Καλλιτεχνών. Στον προαύλιο χώρο του Ναού της Ευαγγελίστριας Τήνου.
Το Μουσείο Αντωνίου Σώχου. Στον προαύλιο χώρο του Ναού της Ευαγγελίστριας Τήνου.
Η Έκθεση Εκκλησιαστικών Εικόνων και Κειμηλίων. Στον προαύλιο χώρο του Ναού της Ευαγγελίστριας Τήνου.
Η Θεομητορική Έκθεση. Στον προαύλιο χώρο του Ναού της Ευαγγελίστριας Τήνου.
Η Πινακοθήκη (δωρεά Αθ. Παπαδοπούλου). Στον προαύλιο χώρο του Ναού της Ευαγγελίστριας Τήνου.
Το Μαυσωλείο της Έλλης. Στον προαύλιο χώρο του Ναού της Ευαγγελίστριας Τήνου.
Το Μουσείο Εκκλησιαστικών Κειμηλίων Καθολικής Αρχιεπισκοπής στο χωριό Ξυνάρα.
Το Μουσείο της Γυναικείας Μονής Κεχροβουνίου με παλιές εικόνες (18ο και 19ο αιώνα), όπως επίσης χώρος έκθεσης των χειροποίητων αντικειμένων που δημιουργούν οι καλόγριες.
Το Εκκλησιαστικό Μουσείο στο χωριό Αρνάδος.
Το Μουσείο Γεωργικών Εργαλείων στη Μονή Αγίου Φραγκίσκου στο χωριό Μέση
Το Αγροτικό Μουσείο στη Μονή Ιησουιτών στο χωριό Λουτρά.
Το Μουσείο Υστερνιωτών Καλλιτεχνών στο χωριό Υστέρνια.
Το Μουσείο Γιαννούλη Χαλεπά στο χωριό Πύργος
Το Μουσείο Πανορμιτών Καλλιτεχνών στο χωριό Πύργος.
Το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας στο χωριό Πύργος.
Το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης στη Μονή Αγίας Τριάδας της Γύρλας.
Το Λαογραφικό Μουσείο Λουτρών στη Μονή Ουρσουλινών στο χωριό Λουτρά.
Το Λαογραφικό Μουσείο στο χωριό Στενή.
Το Λαογραφικό Μουσείο στο χωριό Βωλάξ.
Το Λαογραφικό Μουσείο στο χωριό Φαλατάδος.
Το Λαογραφικό Μουσείο στο χωριό Καρυά.
Οι καταπληκτικές παραλίες της Τήνου
Τα χωριά της Τήνου
Τα εστιατόρια και οι ταβέρνες της Τήνου
Οι φωτογραφίες της Τήνου
5. Χωριά και οικισμοί στη Τήνο
Τα χωριά της Τήνου είναι 64 στο σύνολο, θα τα γνωρίσετε μόνο αν τα περπατήσετε. Χωθείτε στα δαιδαλώδη σοκάκια της Κώμης και στις σκιερές μεσαιωνικές στοές στον Αρνάδο, σταματήστε μπροστά στις μαρμαρόγλυπτες λεπτομέρειες των σπιτιών στον Πύργο (πατρίδα των Χαλεπά, Λύτρα, Φιλππότη και άλλων επιφανών Τηνίων). Φωτογραφίστε την ομορφιά των δεκέδων καμπαναριών, αποκρυπτογράφηστε τα σύμβολα (πουλιά, ζώα , φυτά κ.α.) πάνω στα εντυπωσιακά υπέρυθρα που θα βρείτε παντού στο νησί. Μπείτε στο νεκροταφείο του Πύργου, που μοιάζει περισσότερο με μουσείο γλυπτικής. Ανακαλύψτε γιατί ο Κορνήλιος Καστοριάδης λάτρψε τον Τριπόταμο, από τα αρχαιότερα χωριά της Τήνου, κάτω από τον επιβλητικό όγκο του Εξώβουργου. Στο Κτικάδο αγναντέψτε τη θάλασσα, θαυμάστε την όμορφια των σπιτιών και πιείτε νερό από την παλιά βρύση. Αφουγκραστείτε την καρδιά της καθολικής Τήνου στην Ξυνάρα και στα Λουτρά. Εδώ βρίσκεται η έδρα της καθολικής Αρχιεπίσκοπης, τα μοναστήρια των Ιησουιτών και των Ουρσουλίνων μοναχών. Θα αγαπήσετε σίγουρα το χωριό Αγάπη, με τις καταπληκτικές καμάρες, τους πλακόστρωτούς δρόμους και το παραδοσιακό πηγάδι με τις πλύστρες (μνημείο του χωριού). Μπείτε στην καθολική εκκλησία του αγίου Ιωάννη, στην Κώμη. Φωτογραφίστε το κεκλιμένο καμπαναριό (Μικρή Πίζα το λένε κάποιοι) της εκκλησίας του Σωτήρα, στην Καρκάδο. Αφήστε την φαντασία σας να οργιάσει στο Βωλάξ, ένα σχεδόν εξωπραγματικό χωριό, λες και αεδώ κάποτε έβρεξε πέτρες. Ολοστρόγγυλοι ογκόλιθοι έχουν συνθέσει ένα εδαφολογικώς sui generis τοπίο – και σχεδόν πάνω σε αυτούς, οι άνθρωποι στριμώξαν στα σπίτια τους. Κανείς δεν έχει δώσει μέχρι σήμερα πειστική απάντηση για αυτό το ξάφνιασμα που σε περιμένει στο Βωλάξ. Οι κάτοικοι συνεχίζουν ακόμα και σήμερα να πλέκουν τα καλάθια τους αγνατεύοντας τις πέτρες και τα ομορφότερα ηλιοβασιλέματα. Στον Ταραμπάδο αφήστε για λίγο το αυτοκίνητο και μπείτε στο μονοπάτι που θα σας φέρει όσο πιο κοντά γίνεται στους εκπληκτικούς περιστερώνες του. Πρόκειται για επιβλητικά και ογκώδη διώροφα λιθόκτιστα οικοδομήματα που θυμίζουν βυζαντινούς πύργους. Ο διάκοσμος τους μοιάζει με κέντημα, μετατρεποντάς τους σε μνημεία λαικής τέχνης, μοναδικούς σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι κτίστες τους, που δεν ήταν άλλοι από τους απλούς κατοίκους του νησιού, ήξεραν καλά πως έπρεπε να επιλέξουν την κατάλληλη τοποθεσία, έτσι ώστε τα περιστέρια να πετούν με άνεση για να βρούν την τροφή τους, αλλά και να επιστρέφουν εύκολα στη φωλιά τους. Τα υλικά που χρησιμοποιούσαν για την ανέργεση τους ήταν αυτά που η Τήνια γη πλουσιοπάροχα τους προμήθευε: πέτρα, ασβέστης και σχιστόλιθοι με τους οποίους δημιουργούσαν ασυνήθιστους σχηματισμούς (ρόμβους, τρίγωνα, ήλιους, κυπαρίσσια κ.α.) σε μία ή περισσότερες πλευρές του κτίσηματος.
Στον Κάμπο ξεχαστείτε για ώρες στα γραφικά σοκάκια, μιλήστε με τους ντόπιους που κάθονται στις αυλές και γλυκαθείτε με πεντανόστιμα σύκα. Στην Καρδιανή και τα Υστέρνια, μπαλκόνια στο Αιγαίο, απολαυστε αρχόντια και θέα στη θάλασσα, τον καταλύτη που διαμόρφωσε τις ψυχές των ανθρώπων. Άλλωστε, η παράδοση λεεί πως η φουρτουνιασμένη αυτή θάλασσα ανάγκασε τον Φειδία, που πήγαινε στη Δήλο, να σταματήσει στο νησί και να διδάξει στους Τήνιους την τέχνη της μαρμαρογλυπτικής. Σε όλο το νησί μπορείτε να θαυμάσετε τους Μύλους. Σχέδον στο συνολό τους, οι μύλοι σταμάτησαν να λειτουργούν γύρω στη δεκαετία του 1970. Κτισμένοι από ντόπια πέτρα, σε σχήμα στρογγυλό, βρίσκονται κοντά σε περάσματα και σταυροδρόμια, οι μύλοι του νησιού αποτελούν ένα ακόμη αξιοθαύμαστο παράδειγμα της λαικής δεξιοτεχνίας των Τηνίων τεχνίτων.
Το χωριό Αετοφωλιά στη Τηνο: Η Αετοφωλιά στην θέση “Κανναβά”, παρουσιάζει ένα από τα ωραιότερα φυσικά τοπία. Λίγο μακρύτερα συναντάμε τον μεσαιωνικό οικισμό “Της Κόρης ο Πύργος”. Ο μύθος λέει ότι εδώ κατοικούσε η Περσεφόνη η κόρη της θεάς Δήμητρας. Άλλοι πάλι λένε ότι εδώ ήταν ο Πύργος μιας βασιλοπούλας όπου εξόριστη ύφαινε τον αργαλειό της, ενώ οι υποτακτικοί της χρυσοχόοι, έφτιάξαν την χρυσή γουρούνα και τα δώδεκα γουρουνάκια, που σύμφωνα με το μύθο θα τα βρεί μια νέα κόρη που θα γεννηθεί στον τόπο αυτό.
Τοποθεσίες με φυσικό ή ιστορικό ενδιαφέρον είναι η Καμμένη Σπηλιά, τα Ελληνικάρια και του Πολέμου ο Κάμπος. Είναι το τελευταίο χωριό των Κάτω Μερών. Για πολλά χρόνια υπήρξε ένα από τα κέντρα κεραμικής των Κυκλάδων. Σήμερα γίνεται προσπάθεια αναζωογόνησης της τέχνης αυτής και πρόκετιται να λειτουργήσει στο χωριό μουσείο παραδοσιακής κεραμικής.
Το χωριο Αγάπη στη Τήνο: Απόψεις τα παλαιότερα χωριά του νησιού με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική ομορφιά. Πλακόστρωτοι δρόμοι σοκάκια, καταπληκτικές καμάρες, παραδοσιακά σπίτια με μοναδικής ομορφιάς υπέρθυρα και παραδοσιακό πηγάδι με τις πλύστρες που αποτελεί μνημείο για το χωριό.
Αξίζει να επισκεφθεί κανείς την εκκλησία του Άγιου Αγαπητού, την περιοχή Γρίζα με τα τρεχούμενα νερά και την καταπράσινη ρεματιά με τους περιστεριώνες. Στο χωριό λειτουργεί παραδοσιακό ταβερνάκι.
Το χωριο Αρναδος στη Τηνο: Γραφικότητα χωριό στην πλαγιά του βουνού Κεχροβούνι κοντά στο μοναστήρι της Αγίας Πελαγίας, που απέχει 7 χλμ από την Χώρα της Τήνου.
Είναι γνωστό για τις περίφημες καμάρες του μεσαιωνικής εποχής και τα πλακόστρωτα κάτω απ’ αυτές στενά δρομάκια του. Στην μεγάλη πλατεία του εντυπωσιάζει ο ναός της Ανάληψης του Χριστού με αρχιτεκτονική 1600 μ.χ.
Τα σπίτια του με αυλές γεμάτα λουλούδια και οι κάτοικοι του καλοκάγαθοι και φιλόξενοι αγρότες.
Το χωριο Βολαξ στη Τηνο: Ενα μοναδικό τοπίο-φαινόμενο στον κόσμο ως προς την εδαφολογική του μορφή. Διάσπαρτοι στρoγγυλοί βράχοι(!) σαν πεταμένοι σβόλοι ανάμεσα σε άγονο έδαφος, συνθέτουν ένα μοναδικό σεληνιακό τοπίο, πρωτόγνωρο για τον επισκέπτη.
Ανάμεσα στους βράχους ακουμπισμένα κάτασπρα σπιτιάκια συνθέτουν ένα θέαμα πρωτόγνωρης αρχιτεκτονικής. Μέσα στο χωριό υπάρχει ένα θερινό πέτρινο θέατρο στο οποίο το καλοκαίρι διοργανώνονται εκδηλώσεις πολιτιστικού περιεχομένου.
Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την καλαθοπλεκτική, παλιά τέχνη, που αξίζει να την γνωρίσει κανείς επί τόπου.
Αν θελήσετε να ξεκουραστείτε στο χωριό λειτουργεί καφέ, αλλά και πολύ καλές ταβέρνες με ντόπιες σπεσιαλιτέ.
Το χωριο ”δυο χωρια” στη Τηνο
Μαζί με τον Τριαντάρο, θεωρούνται σε θέα τα μπαλκόνια της Τήνου.
Θεωρείται ιδιαίτερης ομορφιάς παραδοσιακό χωριό, που η ιστορία του ξεκινά από τον μεσαίωνα. Η ονομασία του προκύπτει από δυο κοντινούς οικισμούς που στην συνέχεια ενώθηκαν και σχημάτισαν ένα πανέμορφο χωριό.
Είναι χτισμένο σε μια καταπράσινη και εύφορη, από τα τρεχούμενα νερά, πλαγιά, 450 μ πάνω από την θάλασσα, 7 χλμ από την Χώρα της Τήνου. Αξίζει να περπατήσετε στα στενά δρομάκια του και θαυμάσετε την φύση σε συνδυασμό με την απλή κυκλαδική αρχιτεκτονική του, τα στενά πλακόστρωτα μονοπάτια και τις γραφικές καμάρες μεσαιωνικής εποχής.
Από την μεγάλη πλατεία του με τα πλατάνια και τις βοκαβίλιες βλέπει κανείς στο μακρινό ορίζοντα μια σειρά από Κυκλαδονήσια διάσπαρτα στην θάλασσα του κεντρικού Αιγαίου.
Το χωριο Καλλονη στη Τήνο: Καταπράσινο χωριό στην άκρη του λιβαδιού της Κώμης. Στην είσοδο του έχει ανεγερθεί το μνημείο των πεσόντων υπέρ πατρίδας.
Η εκκλησία του είναι μια αξιόλογη τρίκλητη βασιλική που τιμάται στο όνομα του Αγίου Ζαχαρία και περιβάλλεται από μια υπέροχη βοτσαλωτή αυλή.
Στο παραδοσιακό αυτό χωριό με τους δρόμους να μοσχοβολάνε από τα λουλούδια των νοικοκυρών, λειτουργούν η σχολή ταπητουργίας, μικρές ταβέρνες, και καφενεία.
Στην Καλλονή ανήκει to παλιό ανδρικό μοναστήρι “η Αγία Υπακοή”, με κελιά μοναχών. Eξ ου και η παλιά ονομασία του χωριού “Κελιά”.
Το χωριο Καμπος στη Τηνο: Βρίσκεται στο κέντρο της Τήνου και έχει θέα στο λόφο του Εξώμβουργου και στην κοιλάδα της Κώμης και της Καλλονής.
Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει την παραδοσιακή ομορφιά του χωριού, την αρχιτεκτονική του, την καθαριότητα και το μεράκι των κατοίκων του. Το παραδοσιακό πλυσταριό του χωριού συντηρείται ως σήμερα.
Αξίζει να δοκιμάσετε τα παξιμάδια και το ψωμί από τον φούρνο του χωριού. Μπορείτε τέλος να φάτε στο καφενείο-ταβέρνα στο κέντρο του χωριού.
Το χωριο Καρδιανη στη Τηνο: Ένα από τα ομορφότερα χωριά της Τήνου που δεν πρέπει να χάσετε. Απέχει από την Χώρα 16 χλμ. και είναι το πρώτο χωριό της Έξω Μεριάς.
Είναι σκαρφαλωμένο στην πλαγιά του βουνού “Πατέλες” με πολύ καλή θέα προς τη θάλασσα. Καταπράσινο, με γάργαρα νερά, πανύψηλα πλατάνια, ωραία δίπατα σπίτια με γραφικά σκαλοπάτια, λουλουδιασμένες αυλές, ασβεστωμένους πλακόστρωτους δρόμους, καμάρες, σοκάκια, θα προκαλέσει σίγουρα τον θαυμασμό σας.
Ξεχωρίζουν 3 μεγάλες εκκλησιές: Στην άκρη του χωριού η Αγία Τριάδα , στο κέντρο η Κοίμηση της Θεοτόκου, και στο άλλο άκρο η Κιουρά που από τα θεμέλιά της αναυρίζει δροσερή πηγή.
Ένας δρόμος πρίν φτάσουμε στο χωριό οδηγεί στις παραλίες: Άγιος Πέτρος, Καλύβια και Όρμος Γιαννάκη, που τελευταία αποκτούν τουριστικό ενδιαφέρον. Στον Όρμο Γιαννάκη θα βρείτε ενοικιαζόμενα δωμάτια και ταβέρνες.
Το χωριο Καρκαδος στη Τηνο: Το χωριό αυτό μοιάζει σαν φυσική συνέχεια της Καλλονής. Αξίζει να θαυμάσει κανείς την εκκλησία του Σωτήρα, παλιά εκκλησία με καμπαναριό το οποίο εντυπωσιάζει για την μεγάλη του κλίση. Οι επισκέπτες το αποκαλούν “Μικρή Πίζα”.
Το χωριο Καρυα στη Τηνο: Όμορφο χωριό αραιά χτισμένο, φιλοξενούσε εξοχικές κατοικίες των ευκατάστατων πολιτών της χώρας. Ανάμεσα σε ευκάλυπτους και ροδιές, θα βρείτε οικήματα ξεχωριστής ομορφιάς, με ιστορία που ξεκινά από την βυζαντινή εποχή.
Αξίζει να επισκεφτείτε το λαογραφικό μουσείο του αλλά και να απολαύσετε την υπέροχη θέα προς το Αιγαίο.
6. Η ιστορία και η μυθολογία της Τήνου
Μεγαλόχαρη και «Έλλη»
Σε απόσταση 82 μιλίων από τον Πειραιά, η ημιορεινή Τήνος (Τσικνιάς, 729 μ.) βρίσκεται ανάμεσα στην Ανδρο (βορειοδυτικά) και τη Μύκονο (νοτιοανατολικά της), αποτελώντας το κέντρο της ορογένεσης που υπήρξε συνέχεια της Εύβοιας, ενώ στα νοτιοδυτικά της υπάρχει η Σύρος. Νησί πασίγνωστο για τη Μεγαλόχαρη και το πανελλαδικό τριήμερο προσκύνημα του Δεκαπενταύγουστου (καθώς και της 25ης Μαρτίου) στον ναό της, είναι πατρίδα μεγάλων καλλιτεχνών και ανεξάντλητη πηγή θαύμα στού μαρμάρου που γενναιόδωρα χρησιμοποιείται σε κάθε είδους κτίσματα. Οι φημισμένοι «περιστεριώνες» κυριαρχούν ως αξιοθέατα στην ύπαιθρο (οι πολλοί, βρίσκονται στον οικισμό Κάμπος). Ακτοπλοϊκά, η Τήνος συνδέεται με τον Πειραιά, τη Ραφήνα και τη Μύκονο. Το καλοκαίρι και με Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο Κρήτης, Σκιάθο, Ικαρία, Σάμο, Χίο και τις κυκλαδίτικες Αμοργό, Ανδρο, Θήρα, Ίο και Πάρο.
Πρωτεύουσα και λιμάνι του νησιού είναι η Τήνος ή Χώρα, οτην οποία δεσπόζει ο ιδρυμένος το 1823 μεγαλοπρεπής ναός της Μεγαλόχαρης. Στα βόρεια, βρίσκεται ο Πύργος ή Πάνορμος, 33,5 χλμ. από τη Χώρα, ο δεύτερος οε μέγεθος οικισμός του νησιού, με Σχολή Καλών Τεχνών και άφθονο μάρμαρο. Βορειοδυτικά της Χώρας, σε απόσταση τριών χλμ., είναι τα Κιόνια με τον ναό του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης. Σκαρφαλωμένα στο βουνό, 14 χλμ. από τη Χώρα, στο Ξώμπουργο ή Εξώμβουργος βρίσκονται τα ερείπια αρχαίας πόλης και το βενετσιάνικο κάστρο που οι Τούρκοι κατέστρεψαν όταν κατάφεραν να το πάρουν. Στη δυτική πλευρά του νησιού, η Κορδιανή γίνεται εκτυφλωτική το μεσημέρι και παράξενη το βράδυ, καθώς είναι κτισμένη ολοκληρωτικά με μάρμαρο.
Όλοι οι παράλιοι ή κοντά στην ακτή οικισμοί της δυτικής και της νότιας πλευράς της Τήνου και αρκετοί στα βορειοανατολικά διαθέτουν θαυμάσιες ακτές και αμμουδιές, ενώ ο οδικός ιστός του νησιού και η τουριστική του υποδομή εξυπηρετούν τον επισκέπτη.
Ξενοδοχεία υπάρχουν πολλά στη Χώρα και κάποια στα Κιόνια, ενώ παντού ενοικιάζονται διαμερίσματα και δωμάτια.
Τα φίδια του Ποσειδώνα
Κατοικημένη συνεχώς από τη Νεολιθική ακόμα εποχή (έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον τρεις νεολιθικοί οικισμοί), η Τήνος δέχτηκε νωρίς Ίωνες αποίκους από την Αττική που ίδρυσαν πόλη στη θέση του σημερινού Ξώμπουργου. Τον 8ο π.Χ. αιώνα, δέθηκε προσωρινά στο άρμα της Ερέτριας, από την οποία απαλλάχθηκε στα 670 Π.Χ. Από ιότε ξεκίνησε η εποχή της ακμής και της συνεχούς ανάπτυξης της. Με τη συνένωση δώδεκα οικισμών, δημιουργήθηκε η αρχαία πόλη, εκεί που σήμερα βρίσκεται η Χώρα, ενώ πιο βορειοδυτικά ιδρύθηκε ναός περίλαμπρος του θεού Ποσειδώνα. Η παράδοση θέλει την ίδρυση του να οφείλεται στην ευγνωμοσύνη των κατοίκων επειδή ο θεός τους απήλλαξε από τα φίδια που κατέκλυζαν το νησί. Είναι ο μόνος ναός που γνωρίζουμε να τιμούσαν και τη σύζυγο του Ποσειδώνα, Αμφιτρίτη. Επεκτάθηκε τον 5ο και τον 3ο π.Χ. αιώνα, γνώρισε την μεγαλύτερη ακμή του στα χρόνια των διαδόχων του Μεγάλου Αλεξάνδρου και διατηρήθηκε ως τόπος λατρείας ως τον 4ο μ.Χ. αιώνα. Η εποχή των διαδόχων άλλωστε ήταν και η πιο λαμπρή περίοδος του νησιού.
Νωρίτερα, η Τήνος, όπως και άλλα νησιά, κατακτήθηκε για λίγο από τους Πέρσες, οι οποίοι την ανάγκασαν να ενισχύσει με μια τριήρη τον στόλο τους, στη Σαλαμίνα. Στην αποκορύφωση της ναυμαχίας, η τριήρης των Τηνίων πέρασε στην πλευρά των Ελλήνων, δημιουργώντας ρήγμα στην παράταξη των Περσών.
Όταν οι Βενετσιάνοι ιδιώτες κατακτητές επέλαυναν οτο Αιγαίο, την Τήνο (μαζί με τη γειτονική Μύκονο) κατέλαβαν τα αδέλφια Ανδρέας και Ιερεμίας της οικογένειας Γκίζι. Αργότερα, οι Γκίζι επεκτάθηκαν ως τη Σκύρο και τη Σκόπελο. Οταν ο τελευταίος των Γκίζι πέθανε στα 1390, με διαθήκη του άφησε το νησί στην Βενετία.
Οι νέοι Βενετσιάνοι επικυρίαρχοι έκτισαν το κάστρο στο Ξώμπουργο κι αντιστάθηκαν νικηφόρα στις τουρκικές επιθέσεις του 1537 και αργότερα.
Το νησί έπεσε στους Τούρκους μόλις στα 1715. Τότε, το Ξώμπουργο ξεθεμελιώθηκε και οι κάτοικοι κατέβηκαν στην παραλία, όπου έκτισαν την Χώρα ή Τήνο. Εναν αιώνα αργότερα ήταν ελεύθεροι καθώς, από το 1821, μετείχαν ενεργά στην Ελληνική Επανάσταση.
Η έμφυτη ατούς Τηνίους ροπή στη μαρμαρογλυφία ανέδειξε σπουδαίους καλλιτέχνες. Ο γλύπτης Δημήτριος Φιλιππότης (1839 -1919), αριστείο Γραμμάτων και Τεχνών, μας έδωσε τον περίφημο Ξυλοθραύστη, τον Θεριστή, το μνημείο Αβέρωφ κ.ά.
Ο περίφημος γλύπτης Γιαννούλης Χαλεπάς (1854 -1938, επίσης αριστείο Γραμμάτων και Τεχνών -1927), κόσμησε το Α’ Νεκροταφείο Αθηνών με την Κοιμωμένη του.
Ο ζωγράφος Νικηφόρος Λύτρας (1832 – 1904) δίδαξε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (τότε Πολυτεχνείο) κι άφηοε οπουδαία έργα από την ελληνική ιστορία (πυρπόληση τουρκικής ναυαρχίδας από τον Κανάρη, απαγχονισμός του πατριάρχη Γρηγορίου Ε’, Πηνελόπη κ.λπ.), ηθογραφίες (η ορφανή, η αρραβωνιασμένη, Ψαριανό μοιρολόι κ.λπ.) και προσωπογραφίες.
Ο ζωγράφος Νικόλαος Γύζης (1842 -1901) έγινε καθηγητής της Ακαδημίας Καλών Τεχνών του Μονάχου, ενώ έργα του κοσμούν τις Πινακοθήκες Μονάχου, Αθήνας, Δρέσδης κ.ά. Ανάμεσα στα σπουδαία έργα του είναι και τα Τάμα, Ιουδίθ, Κρυφό Σχολειό, Καπνιστής κ.λπ.
Τήνιος ήταν και ο ζωγράφος Νικόλαος Λύτρας (1883 -1927) γιος του Νικηφόρου, καθηγητής, που ζωγράφισε τοπία και προσωπογραφίες.
ΎΠΟΥΛΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΑΝΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΔΕΚΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Η Τήνος όμως καθαγιάστηκε ανήμερα της Παναγιάς, τον Δεκαπενταύγουστο του 1940. Από τις 10 του προηγούμενου Ιουνίου η Ελλάδα περίμενε τη σειρά της να γίνει ο στόχος της Ιταλίαςτου Μουσολίνι. Την ημέρα εκείνη, η φασιστική Ιταλία κήρυξε τον πόλεμο στη Γαλλία που είχε ήδη κατακτηθεί από τους Γερμανούς του Χίτλερ και στην Αγγλία. Στον πανηγυρικό της ημέρας, μιλώντας ο Μουσολίνι στους Ιταλούς για τον πόλεμο, αφιέρωσε και μια παράγραφο στους άλλους υποψήφιους. Είχε πει: «Ήδη, αφότου ο κύβος ερρίφθη και η θέληση μας έκαψε τις γέφυρες πίσω μας, δηλώνω κατηγορηματικά ότι η Ιταλία δεν σκοπεύει να παρασύρει στη σύρραξη άλλους λαούς που συνορεύουν μ’ αυτήν από ξηρά ή θάλασσα. Η Ελβετία, η Γιουγκοσλαβία, η Τουρκία, η Ελλάδα και η Αίγυπτος, ας σημειώσουν αυτά τα λόγια. Εξαρτάται από αυτές και μόνον αυτές το αν θα πραγματοποιηθούν ή όχι».
Με τα λόγια αυτά, ο Μουσολίνι έδινε στον εαυτό του το δικαίωμα να κρίνει, αν τα όμορα κράτη τηρούν ή όχι την πρέπουσα στάση. Από τις 15 Μαΐου, ο Έλληνας πρεσβευτής στη Ρώμη Ιωάννης Πολίτης, ειδοποίησε την Αθήνα να περιμένει αιφνιδιασμό.
Στις 18 του Ιουνίου, μια μονάδα του ελληνικού στόλου δέχτηκε απροειδοποίητα ιταλική αεροπορική επίθεση. Νέα αεροπορική επίθεση έγινε κατά του αντιτορπιλικού «Υδρα».
Κι άλλη σ’ ελληνικά πλοία στον Κορινθιακό. Ακόμα μία στη Ναύπακτο. Κι άλλη στο θαλάσσιο χώρο ανάμεσα στην Αίγινα και στη Σαλαμίνα. Καμιά δε βρήκε το στόχο της. Στις 10 Αυγούστου, ήρθε η ανακοίνωση για τη δολοφονία του Νταούτ Χότζα. Στις 11 Αυγούστου, σύσσωμος ο ιταλικός Τύπος έγραφε: «Ο μεγάλος Αλβανός πατριώτης Νταούτ Χότζα δολοφονήθηκε από Έλληνες πράκτορες στην ελληνοαλβανική μεθόριο».Ο Νταούτ Χότζα ήταν επικηρυγμένος ληστής, καταζητούμενος είκοσι χρόνια για φόνους και ένοπλες ληστείες στην Ελλάδα και στην Αλβανία.
Τον είχαν σκοτώσει δυο Αλβανοί πάνω σε καβγά. Οι δολοφόνοι είχαν ήδη συλληφθεί από τις ελληνικές αρχές και η Ιταλία το ήξερε έχοντας επίσημα ειδοποιηθεί. Και όλα αυτά είχαν γίνει πριν από δυο μήνες. Στις 14 Αυγούοτου, το Αθηναϊκό Πρακτορείο μετέδιδε το μακροσκελές ποινικό μητρώο του Αλβανού «πατριώτη». Ξημέρωνε Δεκαπενταύγουστος, όταν το παλιό ένδοξο καταδρομικό «Έλλη» έπιασε στην Τήνο σημαιοστολισμένο, επίσημη συμμετοχή του κράτους στη γιορτή της Παναγιάς. Οι προσκυνητές πλημμύριζαν το νησί. Τρεις τορπίλες κατευθύνθηκαν προς τον όρμο οτις 8.30 το πρωί. Η πρώτη βρήκε μια ξέρα κι έσκασε κοντά στον φάρο. Η δεύτερη έπεσε πάνω στον κυματοθραύστη. Η τρίτη χτύπησε την «Έλλη» στα ύφαλα. Ο πάταγος ξεσήκωσε το νησί. Η «Έλλη» έγειρε λαβωμένη. Μάταια προσπάθησαννατηρυμουλκήσουν. Στις 9.45′ βυθίστηκε. Τα θραύσματα από τις τορπίλες αποκάλυπταν την ταυτότητα του αθέατου δολοφόνου: ιταλικός αριθμός μητρώου, ιταλικά στοιχεία. Η κυβέρνηση έκανε την ανήξερη: «Άγνωστης εθνικότητας» το υποβρύχιο που χτύπησε την «Έλλη». Όμως, ούτε ο ελληνικός λαός ούτε ο ξένος Τύπος ξεγελάστηκαν: σηκώθηκε παγκόσμιος σάλος από το έγκλημα. Οι Ιταλοί αναγκάστηκαν να αναδιπλωθούν. Σκαρφίστηκαν εγγλέζικη προβοκάτσια για να παρασυρθεί η Ελλάδα στον πόλεμο. Στο ημερολόγιο του, ο κόμης Τσιάνο αναζητούσε την υστεροφημία:«Αυτός ο μέθυσος Ντε Βέκι φταίει», έγραψε. Και Ντε Βέκι ήταν το όνομα του Ιταλού διοικητή των Δωδεκανήσων. Τον είχε επιλέξει και διορίσει ο ίδιος ο Μουσολίνι.
Στα απομνημονεύματα του, ο Ιταλός πρεσβευτής στην Αθήνα Εμανουέλε Γκράτσι σημείωσε:
«Το έγκλημα της Τήνου είχε αποτέλεσμα για να μην πω, έκανε το θαύμα να δημιουργηθεί στην Ελλάδα μια ενότητα ψυχών. Μοναρχικοί και βενιζελικοί, οπαδοί κι αντίπαλοι της 4ης Αυγούστου, πείστηκαν πως μόνο έναν αδυσώπητο εχθρό είχε η Ελλάδα: την Ιταλία. Και πως, αν δεν γινόταν ν’ αποφευχθεί μια σύγκρουση με την Ιταλία, θα ήταν προτιμότερο ν’ αντιμετωπιστεί ο εχθρός με ανδρισμό, παρά να υποχωρήσει το ελληνικό έθνος σε κάποιον που δεν δίσταζε να μεταχειριστεί τέτοια μέσα». Η ελληνική απάντηση δόθηκε στην Πίνδο, 74 ημέρες αργότερα.
7. Ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα στη Τήνο
*Jason Rent A Car
Tel./Fax : (+30)22830 24283 – (+30)22830 24061- (+30)6945493369
Web Site : http://www.jason-rentacar.gr
* Vidalis Rent A Car
Tel./Fax : (+30)22830 23400 – (+30)22830 25995
Web Site : http://www.vidalis-rentacar.gr/
* The little green Rent A Car
Tel./Fax : (+30) 2283022834
* Koulis Rent A Car
Tel./Fax : (+30)22830 23995
* Lagouros Rent A Car
Tel./Fax : (+30)22830 22291
* Markouizos Antonis
Tel./Fax : (+30) 22830 24805
mobile: (+30) 6979.978569
8. Χρήσιμες πληροφορίες για την Τήνο
Η Τήνος είναι ένα νησί με δύο πρόσωπα, η πρώτη εικόνα είναι το πανέμορφο λιμάνι της όπου τα πλήθη των προσκυνητών στην Παναγία έχουν αλλοιώσει την παραδοσιακή του όψη. Δεύτερη εικόνα τα εκπληκτικά χωριά, όπου διατηρείται αναλλοίωτη η κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, με πρώτο τον Πύργο των καλλιτεχνών και των «πελεκάνων» του μαρμάρου, τη μονή Κεχροβουνίου, τους μοναδικούς περιστερώνες και τις θαυμάσεις παραλίες, οι οποίες ευτυχώς δεν έχουν ακόμα «αξιοποιηθεί».
Η Τήνος είναι το τέταρτο σε μέγεθος νησί των Κυκλάδων (Έκταση 194,3 τ.χλμ.) μετά τη Νάξο, την Άνδρο και την Πάρο. Έχει 8.574 κατοίκους (απογραφή 2001) μοιρασμένους σε 62 οικισμούς. Ανήκει στις βόρειες Κυκλάδες και βρίσκεται ΝΑ. συνέχεια της Άνδρου και ΒΔ. της Μυκόνου.
Η απόσταση από την Άνδρο, το λεγόμενο στενό Άνδρου – Τήνου, είναι 1/2 μίλι ενώ η κοντινότερη απόσταση απο τις ακτές της Μύκονου απέχουν περίπου 5 μίλια και 9 μίλια από λιμένα σε λιμένα. Νοτιοδυτικά του νησιού και σε απόσταση 12 μιλίων βρίσκεται η Σύρος όπου και η πρωτεύουσα του νομού Κυκλάδων, η Ερμούπολη.
Ο Τσικνιάς που βρίσκεται στα ανατολικά είναι το ψηλότερο βουνό του νησιού με 726 μ. ύψος. Στο κεντρικό τμήμα δεσπόζει ο απόκρημνος βράχος του Εξώμβουργου με 641 μ ύψος με την Αρχαία και Ενετική πόλη και το οροπέδιο του Πατέλα ή “κάμπος πολέμου”. Το σχήμα του νησιού είναι επίμηκες τριγωνικό. Το συνολικό μήκος της ακτογραμμής της που παρουσιάζει πλούσιο οριζόντιο και κάθετο διαμελισμό, με πολλούς όρμους και ακρωτήρια, υπολογίζεται συνολικά σε 114 χλμ. μαζί με τις βραχονησίδες Καλόγεροι στο βόρειο άκρο, και τις νησίδες Πλανήτης, Δρακονήσι και Πρασονήσια στις βόρειες ακτές, ενώ ο περίπλους των παραλίων της σε μικρή απόσταση από την ακτή φθάνει τα 37 περίπου ν. μίλια.
ΕΘΙΜΑ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ
Τα φαναράκια: Είναι ένα έθιμο που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 30 Ιανουαρίου στη Χώρα, όπου αναβιώνει η αθρόα προσέλευση των Τηνιακών από κάθε γωνία του νησιού με αναμμένα φανάρια στα χέρια για να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας, μόλις διαδόθηκε η είδηση της ευρεσής της. Το βράδυ της 30ης Ιανουαρίου η φιλαρμονική του Δήμου, οι μαθητές, αλλά και μικρά παιδιά καθώς και μεγάλοι κάθε ηλικίας κρατώντας από ένα φαναράκι με πολύχρομές διαφανείς μεμβράνες ξεκινώντας από την Παναγία και περνώντας από τα στενά δρομάκια ψάλλουν εμβατήρια σχετικά με τη μεγάλη αυτή γιορτή της Τήνου.
Ρακίζιο: Στο Φαλατάδο κάθε χρόνο στη μέση του Σεπτεμβρίου γίνεται μια πολύ όμορφη γιορτή το λεγόμενο από τους ντόπιους Ρακίζιο. ‘Το ρακί θέλει μαστοριά’ λένε οι Τηνιακοί. Φρέσκο μάραθο για το πάτο του καζανιού. Οι Χωραίτες βάζουν φασκομηλιά και οι Τριανταρίτες θυμάρι. Από πάνω βάζουν τη στροφυλία με τα στέφυλα που για δεκα πέντε ημέρες ζυμώνονται σε βαρέλι. Με φωτιά αρχίζει ο βρασμός και ξεκινά η διαδικασία απόσταξης. Από το καζάνι ο άτμος διοχετεύεται στον αυλό. Ψύχεται ο αύλος – υγροποιείται ο ατμός και βγαίνει το ρακί. Όλα τα σπιτικά ακολουθούν παραδοσιακό τρόπο και δεν τον αλλάζουν. Τα τραταρίσματα τους στους γάμους, τα βαφτήσια … και αλλού δεν είναι ουίσκι αλλά ρακί.
ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ
Δήμος Τήνου: + 30 22833 60100
Γραφείο πληροφορίων Τήνου: +30 22833 61221
Αστυνομικο τμημα Τήνου: +30 22830 22255
Τουριστικη αστυνομια Τήνου: +30 2283
Πυροσβεστικη Τήνου: +30 22830 22149
Λιμεναρχείο Τήνου: +30 22830 22348
Αεροδρόμιο Τήνου: +30 2283
Υπολιμεναρχείο Τήνου: +30 2283
Δημ. Λιμενικό Ταμείο Τήνου: +30 2283
Τελωνείο Τήνου: +30 2283
ΙΚΑ Τήνου: +30 2283
ΟΤΕ Τήνου: +30 2283
ΔΕΗ Τήνου: +30 2283
ΕΛΤΑ στη Τήνο: +30 2283
Εφορια στη Τήνο: +30 2283
Φαρμακεία στη Τήνο: +30 2283
Αγροτικό Ιατρείο στη Τήνο: +30 2283
Κέντρο Υγείας στη Τήνο: +30 2283 0 22210
Δικηγόρος στη Τήνο: +30 2283 0
Σταθμός Ταξί Τηνου: +30 2283 0 22470
Λεωφορεία στη Τηνο: +30 2283 0 22440
ΠΛΟΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΝΟ
Ταξιδιωτικές πληροφορίες με Πλοία.
Πλοία και Ferries για Τήνο – Κυκλάδες.
Η Τήνος και γενικά οι Κυκλάδες εξυπηρετούνται με πλοία από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας. Στη νήσο Τήνο ταξιδεύει κανείς με πλοίο και από τα γύρω νησιά των Κυκλάδων, την Ίο, τη Σαντορίνη, την Κίμωλο, τη Νάξο, την Ανάφη, την Αμοργό κτλ.
Στην Τήνο ταξιδεύουν ακόμα πλοία από την Κρήτη, την Ρόδο και βασικά από όλα τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου με ενδιαμέσους σταθμούς.
Το ταξίδι σας στην Τήνο μπορεί να γίνει με συμβατικό πλοίο φερρυ μποατ, με High speed ferries ή με flying dolphin, ανάλογα την ημέρα και την εταιρεία που θα ταξιδέψετε.
Το ταξίδι σας για την Τήνο, αν γίνει με Normal ferry χρειάζεται περίπου 4.30-7 ώρες ενώ αν γίνει με High speed ferries 2.30-3.30 ώρες. Αυτό βέβαια εξαρτάται και σε πόσα νησιά ενδιάμεσα το πλοίο σας θα προσεγγίσει.
Τα δρομολόγια πλοίων Πειραιάς – Τήνος είναι καθημερινά όλο το χρόνο και το Kαλοκαίρι διπλασιάζονται ή πολλαπλασιάζονται ανάλογα με την περίοδο.
- Πειραιάς – Σύρος – Τήνος – Μύκονος
- Ραφήνα – Άνδρος – Τήνος
- Ραφήνα – Άνδρος – Τήνος – Μύκονος
- Ραφήνα – Άνδρος – Τήνος – Μύκονος – Πάρος
- Πάρος – Νάξος – Μύκονος – Τήνος – Άνδρος – Ραφήνα
Προσοχή !
Οι παραπάνω πληροφορίες μπορεί να αλλάξουν από μήνα σε μήνα. Για να είστε σίγουροι για σωστά δρομολόγια, αναχωρήσεις και αφίξεις πλοίων και high speed ferries, ενημερωθείτε από το ON LINE σύστημα κρατήσεων θέσεων και εισιτηρίων. Κάντε κλικ εδώ.
Προσπαθήσαμε να σας μαζέψουμε όσες πιο πολλές πληροφορίες για το νησί και θα προσπαθήσουμε εμείς οι ίδιες να κάνουμε τη διαμονή σας στο νησί μας αξέχαστη. Αν χρειαστειτε κάτι το οποίο δεν υπαρχει ή δεν το βρίσκετε, σας παρακαλώ επικοινωνήστε με το [email protected] ή στα τηλέφωνα +30 6934620501 / +30 22840 24879 και θα χαρούμε να σας ακουσουμε.